DIY ♥ Ciasto czekoladowe w 10 minut! ♥
Pewnie już słyszeliście o babeczce z kubeczka? Powiem wam, że to sama chemia. Wiecie, że możecie zrobić to sami i będzie lepsze i zdrowsze? Dziś pokażę wam jak przyrządzić ciasto czekoladowe w ok.10 minut, zapraszam!
Będziemy gotować w: Mikrofali
Potrzebne składniki:
1 nieduże jajko
Mąka: 4 łyżki (duże)
Kakao: 2 łyżki (duże)
Cukier: 4 łyżki (duże)
3 łyżki oleju (duże)
3 łyżki mleka (duże)
1/2 (połowa) małej łyżki proszku do pieczenia
Naczynia:
2-3 dużych łyżek i jedna mała oraz miska i oczywiście kubek :)
Sposób przygotowania:
Najpierw rozbij jajko:
Wsyp do niego 4 łyżki mąki:
Następnie dodaj do tego 4 łyżki cukru:
Potem wsyp 2 łyżki kakao:
Uważnie wlej 3 łyżki oleju:
Potem dodaj 3 łyżki mleka:
I uważaj, nie przesadź z proszkiem do pieczenia, pół małej łyżki!
Teraz wszystko ze sobą dokładnie zmieszaj, ok. 1 minutę, powinnaś/powinieneś uzyskać taką masę, nie może być ani płynna, ani bardzo gęsta:
Teraz wlej masę do kubka szklanego lub porcelanowego. Tylko pamiętaj, wlej do połowy kubka, ponieważ ciasto rośnie i jak tej masy będzie za dużo to może wypłynąć czy coś. Wstaw kubek do mikrofali na 3 minutki. Pod żadnym pozorem 5 lub 10.
Możesz dodać także jakąś dekorację, np. posypkę:
Efekt jest świetny!
Von Appetit! Smacznego!
kilka zdjęć:
I moje ulubione:
Do następnej notki!
Piosenka:
26 komentarze
Write komentarzeWłaśnie się robi w mikrofali. Genialny pomysł. O, zrobiło się. Ok pierwszy gryz... super, nie dość, że zdrowsze to jeszcze lepsze. Cudo. Ja sobie posypię wiórkami kokosowymi. Kiedyś uwielbiałam babeczkę z kubeczka. Teraz żałuję, że napychałam się tą chemią, niepotrzebnie. jak można zrobić takie cudo! Bardzo syte jest :) ale przepyszne! Idealne dla pierwszych kroków dzieci w kuchni :) pozdrawiam :-* <3 i jeszcze coś, śliczne zdjęcia zrobiłaś, mi też najbardziej podoba się to z butami, idealne, wstawiłaś moją ulubioną piosenkę. Przypomina mi wakacje, właśnie wtedy się pojawiła, byliśmy wtedy tacy wolni. teraz szkoła, nauka, jednym słowem porażka. ale nie warto się tym zadręczać, bo wakacje już za ok. 200 dni!
Replyśliczny nagłówek! super zdjęcia i ozdoby, napis cudny :)
ReplyFajnie, że w przepisie dałaś zdjęcia do każdego kroku, każdy będzie wiedział ile i co ma dać :)
ReplySuper post. Niestety rodzice mi mówią, że spalę dom i tak dalej... szkoda, ale chętnie bym zrobił , zgadzam się z osobą u góry. fajny nagłówek, zdjęcia oraz piosenka, pozdrooo
ReplyBardzo fajny pomysł na post. mi tez rodzice mowia ze spale dom jak ktos u gory xd hah widze nowy naglowek bardzo ladny
Replyzrobie te babeczke !! wlasnie ide do kuchni <3 wstawie na bloga jej efekt <3
Replybrajank.blogspot.com
Fajny post i zdjęcia. Zgadzam się z tobą, lepiej jeść zdrowiej niż jakąś sklepową chemię!
Replydziękuję :)
Replyheheheh
Replysuper, dzięki!
ReplyNom ;0
ReplyHeheh, dzięki :)
ReplyNarobiłaś mi smaka, świetne zdjęcia, najlepsza piosenka!
ReplyPozdrawiam!
imdreamer02.blogspot.com
Ale narobiłaś smaka,haha <3 Wygląda pysznie.
ReplyTylko nie rozumiem, po co te 'kilka zdjec' i 'piosenka'? To wogole nie ma zwiazku z postem :)
Luv-luuuv.blogspot.com
http://brajank.blogspot.com/2015/11/liebster-blog-award.html
Replyjestes nominowana przeze mnie <3
Fajny sposób na ciasto :D Świetne zdjęcia, urzekły mnie
Replyhttp://life-patuu.blogspot.com/2015/11/ulubiency-listopada-1.html
Super pomysł, no ale ja nie jestem zbyt utalentowana kulinarnie i zgaduje
Replyze nawet taki "prosty" przepis bym nie zdołała zrobić :D
http://amelia-amyblog.blogspot.com/
Dzięki :) Zawsze dodaje jakieś zdjęcia lub piosenkę do postu :)
ReplyWygląda smacznie :)
Replyagnieszkaa-es.blogspot.com
Ja też nie posiadam specjalnych zdolności, uwierz!
ReplyNo i takie jest!
ReplyFajny, fajny hehehh
ReplyJuż kiedyś robiłam. już nie przyjmuję nominacji do LBA
Replydziękuję bardzo :)
ReplyTeż kiedyś robiłam, pyszne <3 Teraz już rzadziej, bo w wersji wegańskiej nie zawsze mi wychodzi :(
ReplyMój kanał na yt
Mój blog
Ja zawsze sobie takie robię kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to serio super przepis, bo tak naprawdę ze składników, które mamy w domu :) pozdrawiam :*
Reply